PixelPet professionele huisdierenfotograaf

Bel me: +32 477 636 237    Email: info@pixelpet.be

Op onze blog


De beste artikels voor onze dierenvrienden

Nieuws

7 REDENEN OM GEEN HUISDIERENFOTOSHOOT TE BOEKEN

Bij huisdierenfotografie hoor ik vaak dezelfde excuses als wat ik al jaren hoor bij portretfotografie waarom men er niet toe komt om een fotosessie te boeken. Met alle spijtgevoelens van dien later. Als je wilt vind je altijd wel een reden …

Ik som de redenen om het niet te doen even op ... en ook waarom ze geen steek houden!

1. 'IK HEB ALLE TIJD. MIJN HUISDIER IS NOG JONG EN KERNGEZOND.'


Grumpy, onze 16-jarige lapjeskat! Onze tuin bewaken en het terras impalmen! Deze foto is mij ontzettend kostbaar.

Tot enkele jaren terug hadden we nog drie katten. Twee ervan, Suske & Jef, hebben we spijtig genoeg na een 17-tal jaar moeten afstaan aan de kattenhemel. Tot op vandaag heb ik er nog steeds ontzettend veel spijt van dat ik geen 'deftige', 'professionele' foto's heb van hen. Dat zal niet gebeuren met onze laptjeskat Grumpy. Dat is één van de redenen waarom ik met huisdierenfotografie begonnen ben. Ik wil dat mensen foto's hebben van hun lievelingsdieren zodat ze die later kunnen blijven koesteren.

Je weet nooit van tevoren wanneer je afscheid zal moeten nemen en in sommige gevallen krijg je er zelfs de gelegenheid niet toe.

Dus stel die fotosessie niet uit omdat jouw hond nog jong en ogenschijnlijk gezond is. Je weet nooit wat de toekomst je brengt.

En dan blijf je enkel achter met vage herinneringen of onduidelijke smartphone foto's van je lievelingen.

 

2. 'MiJN HOND IS NIET WELOPGEVOED.'


Aki, een geredde Jack-Russell-kruising met slechts 3 pootjes, kon je eigenlijk alleen maar aan de leiband houden (hier weggewerkt met Photoshop). Maar dat weerhield hem er niet van om de clown uit te hangen tijdens de hondenfotoshoot.

Het is zelfs zo dat de meeste honden die ik fotografeer niet getraind zijn en altijd aan de leiband moeten blijven. Dat is ook de reden waarom je een toegewijde professional betaald om toch die geweldige foto's van je huisdier te hebben. Maw, leun heerlijk achterover, ontspan je en laat mij alle details wel regelen.

 

3. 'MIJN HOND VOELT ZICH ONGEMAKKELIJK BIJ VREEMDEN. IS CAMERASCHUW, BANG OF SCHUCHTER!'


Fieke is een schuchtere hond en kruipt altijd weg. Toch is dit één van de vele mooie foto's die ik van haar kon nemen door veel geduld en ervaring te gebruiken.

Ervaring hebben in hondengedrag en hun lichaamstaal is tamelijk complex. Met ervaring, gevoel en observeren kom je al een heel eind als je met honden wilt werken tijdens een uitdagende fotoshoot.

Doordat ik zelf eigenaar ben van enkele honden en ik veel in aanraking kom met andere honden via mijn hondenfotografie, heb ik een goed zicht gekregen op hondengedrag.

Met elke hond leer ik nog altijd bij.

Over de jaren heen heb ik samengewerkt met diverse types van honden - van adhd ;-) tot onverschillig - van uitbundig tot schuchter. Honden die het moeilijk gehad hebben in hun leven en mensen gewoonweg niet meer vertrouwen. Ik ben er altijd in geslaagd hun vertrouwen te winnen.

Er zijn ontelbare manieren om met je hond te werken zonder dat ik ze een camera in hun gezicht moet duwen of hen uit hun comfortzone moet halen.

Maar bovenal, ik weet ook wanneer ik moet stoppen.

Als je hond echt schrik heeft of totaal ongelukkig is met de situatie, dan zal ik hem niet verder duwen dan hij aankan. Als we de fotosessie moeten beindigen dan doen we dit altijd op een positieve manier. We maken dan wel een nieuwe afspraak met plan B :-) !

 

4. 'IK KAN HET ME NIET VEROORLOVEN.'


Hondenkunst aan je muur is toch geweldig? Je hond met zijn eigen kunstgalerij. Schitterend toch? :-)

Ik vind dat huisdierenfotografie toegangkelijk moet zijn voor iedereen. Daarom bied ik ook gespreide betalingen aan. Je hoeft niet alles ineens en op voorhand te betalen. Je kan je betaling spreiden (zonder interest). Je kan ook het volledige bedrag met kredietkaart doen ...

Als je je fotosessie enkele maanden op voorhand boekt, geeft je dat ook de tijd om voor je budget te sparen.

Ik wil dat je deze ervaring niet laat schieten, vooral omdat ik weet hoe kostbaar ze is.

Niet zozeer in termen van geld maar vooral in herinneringen.

Jaren later denk je niet meer aan de prijs maar zie je enkel nog die mooie herinneringen waar de liefde voor je huisdier vanaf spatte tijdens de fotosessie.

 

5. 'ER ZIJN NOG OPERATIEVE LITTEKENS DIE MOETEN VERDWIJNEN. HIJ MANKEERT PLEKJES HAAR. HIJ HEEFT LELIJKE VLEKKEN OP ZIJN HUID.'


Zoek de verschillen! Indy had vlekken op de tong dat gemakkelijk weg te werken viel met Photoshop.

Ik begijp het maar al te goed. Je wilt dat je hond er op z'n best uitziet op de foto's. Dus wacht je totdat het litteken volledig genezen is, dat plukje haar dat ontbreekt teruggegroeid is of die vlekken verdwenen zijn, en dus stel je de fotosessies maar uit.

Laat me even uit de biecht klappen.

Dankzij Photoshop kunnen we wonderen verrichten.

Tijdens het bewerken van de foto's kan ik kleine onvolkomenheden (en soms iets grotere) volledig oplossen. Laat dat dus niet in de weg staan om een fotosessie te boeken.

 

6. 'IK WIL OOK GRAAG OP DE FOTO, MAAR IK BEN NIET FOTOGENIEK GENOEG. IK PLAK NIET OP PAPIER.'


Er zijn ontelbare manieren waarop je in een foto kan voorkomen zonder te moeten poseren of je gezicht herkenbaar te tonen.

Het is herkenbaar dat mensen voor de camera minder vertrouwen hebben. Ik geef het grif toe, zelfs als ik eens voor de camera sta voel ik ook een zekere onzekerheid.

Maar als ik dan achteraf terugkijk op de foto's vraag ik me af waar ik eigenlijk schrik voor had.

Dankzij mijn ander werk als huwelijksfotograaf/portretfotograaf heb ik geleerd dat als je je ontspant en geniet van het moment dat zich dat direct vertaalt in mooie foto's. 

En vergeet vooral niet te lachen en te genieten en veel liefde voor je hond uit te stralen (want waarom doe je het anders?).

Uiteraard heb je de keuze tussen echt geposeerde portretten of enkel knotsgekke foto's. Of je staat misschien liever gewoon ergens op de achtergrond (wazig en niet scherp). Laat het me gewoon weten.

Maar je hoeft zelfs helemaal niet op de foto's te staan!

Veel klanten willen enkel mooie foto's van hun lievelingsdier, en dat is ok voor mij. Het is tenslotte jullie fotosessie en jullie bepalen wat er gebeurd.

 

7. 'IK HEB GEEN TIJD EN HEB HET VEEL TE DRUK.'


Alvorens naar het buitenland te vertrekken lieten de eigenaars van Sam, een Akita Inu, nog vlug een fotosessie maken aan onze Belgische kust. Ook al was het al herfst, de mooie foto's vormen een blijvende herinnering aan hun tijd in België met Sam.

Druk hebben, geen tijd ... een vaak voorkomend excuus om geen fotosessie te boeken. Ja, toegegeven, het is een ziekte van onze moderne maatschappij maar ik heb alleszins geleerd dat het een keuze is de we meestal zelf maken.

Maak alsjeblieft tijd vrij voor deze mooie ervaring.

Fotosessie kunnen plaatsvinden op zaterdag en zelfs op zondag of een feestdag. We kunnen eventueel zelfs een sessie in de week plannen. Je kan zonder problemen ook maanden op voorhand boeken (waardoor je al op het gemak kan beslissen welke produkten je erbij wilt).

Nog redenen om het niet te doen? Laat het me gerust weten en we vinden er wel iets op! :-)